Begin van de vogeltrek!

Algemeen

Ja, de doorgewinterde vogelaar of mensen die Jizzbirding al jaren volgen zullen het inmiddels wel weten, maar toch is het zo leuk om er weer over te beginnen! De vogeltrek. Één van de meest fascinerende en grootschalige gebeurtenissen in de vogelwereld waar we nog zó weinig van af weten…

De meeste beginnende vogelaars ervaren die vogeltrek pas eind september, als de lijsters in grote aantallen beginnen door te trekken, maar in de praktijk zijn er nu al vele soorten aan het trekken: Grasmus, Fitis, Nachtegaal, Gele Kwikstaart en Gierzwaluw zijn al volop in beweging of zelfs al bijna vertrokken! Let maar eens goed op als je in de lucht kijkt: na 3 maanden ‘gieren’ hoor of zie je nu bijna geen Gierzwaluw meer!

Een andere reden dat je nu nog niet veel merkt van die ‘exodus’ is dat het enerzijds kleine zangvogels zijn die allemaal in de struiken zitten. Deze grote groepen met zangvogels vliegen ‘s nachts georiënteerd op maan, sterren, aardmagnetisme en landschapspatronen, en overdag landen ze in struiken om bij te tanken en te rusten.
Anderzijds zijn het steltlopers: soorten waarvoor je specifiek naar plas-dras natuur moet – vaak met telescoop – of naar de Wadden. Deze steltlopers trekken ook – zowel ‘s nachts als overdag – en moeten dus ook bijtanken. Dat doen ze op slikkige grond die makkelijk te doordringen is en waar vaak ook veel bodemleven zit.

Al met al is het in deze tijd van het jaar bijzonder leuk om op stap te gaan de natuur in, al moet je dus wel enigszins weten wáár je moet zoeken en wat je kan verwachten. Wil je ook dergelijke ervaring en kennis opdoen? Het is najaar dus er worden weer diverse cursussen gegeven!

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.