Die bijzondere mix…

Algemeen

Momenteel is het echt wachten tot het voorjaar losbarst. Voor mijn gevoel duurt dat elk jaar weer altijd veel te lang. Zodra het maart is verwacht je de eerste zingende Tjiftjaf al, en worden dagen langer en warmer. Maar het duurt vaak nog ruim een maand voordat de complete ‘set’ aan zomer-broedvogels terug is! De tekenen dat het langzaamaan er wel aan komt zijn er te over: Scholeksters verlaten hun wintergebied (wadden en delta) en keren terug in het broedgebied. Standvogels als Heggenmus, Zanglijster en Turkse Tortel beginnen te zingen met een zonnige ochtend, de Kokmeeuw krijgt zijn chocoladebruine kap weer terug en de eerste Rietgorzen zijn terug en verdedigen hun territorium!

 

Maar tegelijkertijd zijn er tijdens excursies nog talloze wintergasten te zien: Sijzen, Koperwieken, Roodkeelduikers op zee, Nonnetjes en diverse andere eenden in grote aantallen. Vanochtend zag ik bijvoorbeeld grote groepen Sijzen die zich nog steeds te goed doen aan de elzenproppen, en zijn de overwinterende Koperwieken zelfs al aan het zingen! Misschien is het ook maar goed dat al die wintergasten zo lang blijven hangen, want anders valt er niet zo bijster veel te vogelen in deze tijd van het jaar. Wat je momenteel al wél ziet zijn de eerste weidevogels zoals Kievit, Grutto en Tureluur die aan het baltsen zijn, net als meeuwen en eenden trouwens: Let maar eens op bij soorten als Slobeend of Brilduiker, die gaan dan af en toe met hun kop omhoog en maken aparte geluiden. Dat is dus balts! De eenden vormen al paartjes (en paren ook soms al) voordat ze naar het broedgebied gaan. In het noorden is het broedseizoen namelijk een stuk korter dan bij ons – soms ligt daar nog ijs op het water!

Nou goed: dat vind ik dus een bijzondere mix: In het najaar heb je natuurlijk ook broedvogels en wintergasten door elkaar, maar dat zijn ook vaak jonge vogels. De baltsende wintergasten hier blijf ik een fraai gezicht vinden.

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.