Tjiftjaf, voorbode van de lente

Algemeen

Tjiftjaf, voorbode van de lente

Nu de maand maart eindigt, groeit de kans dat we onze eerste Tjiftjaf horen zingen! We zijn ons niet zoveel bewust, maar in kleine aantallen blijft de Tjiftjaf in (noord) Europa, in plaats van weg te trekken naar Zuid-Europa en het Middellandse-Zeegebied samen met de andere Tjiftjaffen. In tegenstelling tot andere zangvogels steekt de Tjiftjaf niet de Sahara over, maar blijft rond de Middellandse Zee hangen. En zoals ik dus al zei: enkelen kiezen er zelfs voor om in hun broedgebied te blijven in plaats van te trekken.
TjiftjafDe voornaamste reden waarom we ze niet zien is om dat ze klein en groen zijn: ze vallen haast niet op in de dichte vegetatie waarin ze foerageren. Maar als de lente eraan komt zullen ze een groot deel van de dag zingen, waardoor ze makkelijker te vinden zijn! Veel mensen vinden het moeilijk om ze te onderscheiden van de Fito=is, maar gelukkig hebben we nog ruim een maand om te oefenen voordat die aankomen

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.