Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden. Staat jouw vraag er niet bij? Scroll dan naar onderen om het vraag&antwoord formulier in te vullen.

 • Wat leer ik precies tijdens een cursus?
 • Over welke soorten gaat het tijdens een cursus en/of excursie?
 • Waar zijn de excursies van een cursus?
 • Gaan de excursies door bij slecht weer?
 • Ik heb de cursus/excursie al betaald en nu gaat hij niet door. Wat nu?
 • welke websites kan ik het best gebruiken om vogels te leren?
 • welke verrekijker is het meest geschikt voor mij?
 • welke vogelgids kan ik het best gebruiken?

Contact

Daarnaast zijn er diverse handige links om meer te weten te komen over vogels. Probeer eens:
https://www.vogelbescherming.nl/magazine-vogels-dichterbij
www.computerbirding.com om je vogelkennis te toetsen.
www.waarneming.nl een ideale site om je eigen waarnemingen bij te houden, en om te kijken wat er in andere gebieden gezien wordt.

 • Wat leer ik precies tijdens een cursus?

Tijdens een cursus leer je voornamelijk de factoren die van invloed zijn op het herkennen en het waarnemen. In een basiscursus komen vooral de 8 aspecten uit het e-book ter sprake, bij een geluidencursus leer je veel meer over hoe je je kan concentreren op geluiden. Natuurlijk komen ook enkele soorten ter sprake bij alle cursussen, maar er zijn zoveel vogels in Nederland: je zou al snel het overzicht kwijt raken!

 • Over welke soorten gaat het tijdens een cursus en/of excursie?

Tijdens een cursus of excursie wordt vooral gekeken naar het niveau van de deelnemers. Iedereen heeft namelijk weer andere soorten “nog nooit gezien”, en dus wordt er geprobeerd voor iedereen bruikbare soorten te vinden. Wat is dan een ‘bruikbare soort’? Dat zijn soorten die je al wel kent, maar nog niet volledig, of juist een hele algemene soort die je nog nooit gezien hebt.

 • Waar zijn de excursies van een cursus?

Excursies van een cursus zijn vaak op maat, en meer dan je denkt gewoon in een stadspark. Daar zijn vaak nog bijzonder veel soorten te vinden. Voor de meer gevorderde cursus zoek je natuurlijk een geschikt habitat uit.

 • Gaan de excursies door bij slecht weer?

Excursies gaan in principe altijd door, alleen bij stromende regen niet. Het gebeurt slechts zelden dat het de hele ochtend regent. Zelfs als het KNMI code oranje afgeeft kan je doorgaans nog best vogels kijken.

 • Ik heb de cursus/excursie al betaald en nu gaat hij niet door. Wat nu?

Als een cursus of excursie niet doorgaat krijg je op de dag dat deze zou beginnen je geld direct terug gestort.

 • Welke websites kan ik het best gebruiken om vogels te leren?

Voor elk leerdoel kan je verschillende websites gebruiken. Kijk eens op deze pagina voor een uitgebreid overzicht.

 • welke verrekijker is het meest geschikt voor mij?

Een zeer veel gestelde vraag, en niet makkelijk te beantwoorden. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten:
Allereerst is het als beginner niet noodzakelijk om de ‘allerbeste’ kijker te hebben. Natuurlijk merk je het verschil tussen een verrekijker van € 100,- en € 1000,-, maar als je een verrekijker niet langdurig en met grote regelmaat gebruikt, dan volstaan de meest basic verrekijkers prima om mee te beginnen.
elk mens is verschillend en dus is elk hoofd ook verschillend. Een verrekijker is net als een paar schoenen – het moet lekker in je handen vallen, en makkelijk in je oogkassen liggen. Daar kom je pas achter nadat je meerdere kijkers hebt geprobeerd.
laat je niet (teveel) leiden door getallen! De vergroting scheelt weinig (7-10x) evenals de diameter (25mm-56mm). Althans, de lichtopbrengst (grotere mm’s laten meer licht binnen) gaat wel achteruit bij kleine kijkers en slechte lenzen. Maar zodra je rond de 32-33mm zit maakt het echt niet veel meer uit. Er zijn naast vergroting en diameter véél meer getallen waar je je net zo druk om zou kunnen maken. Het allerbelangrijkst is dat een kijker prettig kijkt en lekker in de handen en ogen ligt.

 • Welke vogelgids kan ik het best gebruiken?

  Net als verrekijkers zijn er talloze vogelgidsen. Alleen doordat het prijsverschil niet zo groot is, is het al moeilijker om je keuze te beperken. Naast enkele principes worden hieronder 3 boeken toegelicht.
  – allereerst is het vaak beter om tekeningen te gebruiken dan foto’s. Dit omdat vanwege belichting, achtergrond, en variatie binnen de soort je toch naar één specifieke vogel kijkt. Bij een tekening kijk je naar het ‘gemiddelde’. Bovendien worden bij tekeningen vaak alle verschillende kleden (man/vrouw, zomer/winter) afgebeeld.
  – daarnaast kan je beter een ‘vogelgids van Nederland’ gebruiken dan een ‘vogelgids van Europa’ (tenzij je vaak in andere delen van Europa bent en daar ook vogels wilt leren herkennen). Alle soorten die namelijk niet in Nederland voorkomen zorgen alleen maar voor ruis, en dan duurt het langer voordat je jouw soort hebt gevonden.
  – neem liever echt geen uitvouwkaart, maar écht een boek. Daarin staan vaak alle andere belangrijke aspecten zoals habitat, seizoen en voorkomen: onmisbaar bij het herkennen van vogels!

Met dit in gedachte is voor beginners de beste vogelgids Zakgids ‘Vogels van Nederland en België‘, van Vogelbescherming (Luc Hoogenstein, Ger Meesters en Jip Louwe Kooijmans). Een recente uitgave, goede tekeningen, alle informatie bij elkaar en een rustig beeld. Alternatief is de ‘Hayman’s zakgids vogels’ van Peter Hayman. Alle vogels van Europa, veel tekeningen maar daardoor ook erg druk. Als je écht er voor wil gaan dan is het meesterwerk ‘ANWB vogelgids van Europa‘ van Lars Svensson onmisbaar. Zelfs internationaal staat deze als beste aangeschreven en is al in 14 talen verschenen. Tegenwoordig is het boek ook beschikbaar als app voor iOs en Android (helaas niet in het Nederlands).

Andere apps zijn er zowel betaald als gratis, maar – net als boeken – varieert de kwaliteit heel erg.

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.