De personen achter Team Jizzbirding

In 2013 is Steven Wytema begonnen met het opzetten van vogelcursussen waarbij de aandacht moest liggen op het écht leren van vogels herkennen. Met daarbij meer aandacht voor het individu en zijn of haar ontwikkeling. In het begin bijgestaan door Sjoerd Radstaak en sinds 2017 geholpen door Tim van der Meer. Sindsdien zijn de basiscursus en geluidencursus een vast onderdeel geworden in het seizoen.

WAT is JIZZ?

Misschien herkent u zich er wel in: een bevriende vogelaar kijkt over uw schouder en ziet in een flits dat een wegvliegend silhouet een Sperwer is! “Hoe doet hij dat nou?” vraagt u zich af? Dat wordt bij elkaar ‘Jizz’ genoemd. Jizz is afgeleid van G.I.S.S. – de Engelse term voor ‘General Impression of Size and Shape’ (algemene indruk van grootte en vorm). Het is een verwoording van iets of iemand kunnen herkennen zonder daadwerkelijk kenmerken te zien. Het gaat niet alleen om een combinatie van de grootte en vorm, maar bijvoorbeeld ook om de manier van vliegen of lopen. Op basis van deze jizz herkennen ervaren vogelaars vaak snel,  en gemakkelijk,  soorten. En Jizzbirding gelooft dat u dit ook kunt.

WAAR zijn de cursussen en excursies?

De cursussen worden grotendeels gegeven in Amsterdam. Maar het concept is zeer eenvoudig uit te voeren op een locatie bij u in de buurt. Voor een cursus is doorgaans 8 personen het maximum, en 5 het minimum – en aan 5 mensen zit je al snel! Inmiddels worden op reguliere basis cursussen gegeven in Leusden en Gouda, en hopelijk in de toekomst ook op vele andere plekken.

De excursies zijn natuurlijk vooral dáár waar de vogels zijn. Hier worden speciale excursies georganiseerd om de vogelrijkdom van een gebied te ervaren. Maar vaker zijn de excursies juist dicht bij je in de buurt: daar ga je vaker naartoe en zal je met behulp van de docent de soorten beter leren kennen. Zodra je meer soorten kan herkennen, wordt het ook interessant om grotere natuurgebieden te bezoeken. Natuurlijk kan iedereen altijd mee met elke excursie, maar als je veel wilt opsteken van zo’n excursie is een beetje kennis als bagage wel handig.

VISIE

De publieke interesse in vogels, zowel qua gedrag, als herkenning, als andere facetten, kan didactisch beter beantwoord worden, en het men heeft hier tegenwoordig meer voor over. Door het gebruik van een professioneel, didactisch cursuspakket en excursies, ontstaat landelijk een netwerk waarvan vogelwerkgroepen  en andere op de natuur gerichte organisaties kunnen profiteren.

STANDPUNTEN

  • Hoge kwaliteit, met name door:
    • Kleine groepen (zowel meer individuele aandacht als minder verstoring van vogels)
    • Zeer veel aandacht voor leertraject van personen
    • Ontwikkelingstraject van leerkrachten
  • Vogels herkennen is op basis van kennis en ervaring; ervaring wordt met name gevoed door veel het veld in te gaan. Kennis kan (ook) thuis geoefend worden, bij Jizzbirding de nadruk op gelegd bij het leerproces: de combinatie van theorie avonden en praktijkochtenden, en het herhalen van leerstof.
  • Vogels beter leren (her)kennen gaat niet vanzelf: net als alle andere vakken moet je er voor trainen/oefenen/’huiswerk’ doen. Ook is het min of meer een wedstrijdje: is de vogel sneller weggevlogen, of heb jij hem sneller herkend?
  • De combinatie van plezier, uitdaging en vaak fraaie vogels maken de cursus vaak tot een geslaagde ervaring.

“Eindelijk, het is zover. U gaat voor het eerst écht vogels kijken. Gewapend met verrekijker en vogelgids staat u ’s ochtends in alle vroegte in de rijpende natuur. Na een korte introductie begint de gids al snel te vertellen over alles wat u ziet en hoort. Het duizelt u. Zo veel vogels, zo veel soorten. Een steltloper langs de waterkant die fanatiek met zijn staart wipt blijkt al snel een Oeverloper, een zwart-witte vogel met brede vleugels wordt gedetermineerd als Kievit en een nietszeggend piepje blijkt een Graspieper te zijn. ‘Hoe weet hij dat?’, denkt u.”

Vogels leren herkennen

Vraagt u zich ook af hoe een vogelaar in een flits een vogel herkent? U moet weten waar u op moet letten. Let maar op, u kunt het ook! Jizzbirding is afgeleid van jizz, oftewel G.I.S.S. – de Engelse term voor ‘General Impression of Size and Shape’ (algemene indruk van grootte en vorm). Het is een verwoording van iets of iemand kunnen herkennen zonder daadwerkelijk kenmerken te zien. Het gaat niet alleen om een combinatie van de grootte en vorm, maar bijvoorbeeld ook om de manier van vliegen of lopen. Op basis van deze jizz herkennen ervaren vogelaars vaak snel, en gemakkelijk, soorten. Jizzbirding gelooft dat u dit ook kunt.

Schrijf je nu in!

Deze website gebruikt cookies om de diensten telkens beter te maken. Met deze cookies kunnen we het internetgedrag op onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.